ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Λίγες σκέψεις πάνω στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (17/04/2013)

Πήγαινε κάτω

Λίγες σκέψεις πάνω στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (17/04/2013) Empty Λίγες σκέψεις πάνω στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (17/04/2013)

Δημοσίευση από grsail Πεμ Απρ 18, 2013 3:41 am

Λίγες σκέψεις πάνω στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

(1) Δίδεται ίσως έμφαση στο κούρεμα των καταθέσεων και δεν αναφέρεται η ουσία του νέου Κυπριακού προβλήματος που είναι το μνημόνιο και η επιβαλλόμενη μνημονιακή πολιτική. Τα ποσοστό των καταθετών στην Ελλάδα που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι της τάξης του 4%. Αν είναι λοιπόν να ανακουφιστεί οποιοδήποτε κράτος από δυσβάστακτα χρεολύσια και τόκους κουρεύοντας τις καταθέσεις του 4% του πληθυσμού γιατί να έχουμε πρόβλημα; [ αλήθεια ποιο είναι το αντίσοιχο ποσοστό στην Κύπρο; ]
(2) Στην Κύπρο δεν ειπώθηκε κανένα απολύτως όχι. Το αρχικό αρνητικό ψήφισμα (που ανασκευάστηκε αμέσως μετά) δεν ήταν παρά προϊόν των τακτικισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κανένα όχι λοιπόν. Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε –και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε πολιτικά- το γεγονός πως πρόσφατα οι Κύπριοι πολίτες ψήφισαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη με το συντριπτικό ποσοστό του 57%. (η στήριξη νέο-φιλελεύθερων κυβερνήσεων στην Ευρώπη με σχετικά ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αποτελεί δυσεξήγητο ίσως πρόβλημα που δεν πρέπει ούτε να αποσιωπάται ούτε να υποτιμάται)

Οι τοποθετήσεις του τύπου (παράδειγμα):
[ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κόντρα στο ρεαλισμό της υποταγής απαντάμε με το δικό μας ρεαλισμό, το ρεαλισμό που βάζει σε προτεραιότητα την αξιοπρέπεια, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία. ]

είναι ευχολόγια και πομπώδεις συνθηματολογίες, εκφράσεις που δεν πείθουν και δεν ενδιαφέρουν κανένα. Αν αλλάξετε στην παραπάνω φράση το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα βρείτε αυτά περίπου που είπε ο Σαμαράς χθες στο συνέδριο του Economist. Έχω την εντύπωση πως είμαστε πολλοί αυτοί που περιμένουμε πολύ πιο συμπυκνωμένα και πολύ πιο σοβαρά πράγματα από την Κεντρική Επιτροπή και το κόμμα. Σε κάθε ζήτημα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να περιγράψουμε λακωνικότατα και με σαφήνεια ποια είναι ακριβώς η κατάσταση με κεντρικά επιχειρήματα και αριθμούς, τι είναι αυτό που πρακτικά πρέπει να κάνουμε, για ποιους λόγους και με ποιο άμεσο και πρακτικό στόχο.

Για το ζήτημα της Eurobank-Εθνικής φοβάμαι πως ο περισσότερος κόσμος είναι μάλλον απληροφόρητος.
Ο γενικός δείκτη του ΧΑΑ να σημείωσε εξωφρενικά κέρδη 12,63%, στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων και μέχρι την προηγούμενη Παρασκεή.
Η μετοχή της Eurobank στην ίδια περίοδο υπερτριπλασίασε την αξία της (από τα 0,11 ευρώ στις 8 Απρ. έκλεισε χθες στα 0,38 ευρώ!) με ταυτόχρονη άνοδο 15,19% για την μετοχή της Εθνικής …

Ίσως δεν θα ήταν κακή ιδέα η διοργάνωση μιας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό και γενικότερα για το παιχνίδι Eurobank-Εθνικής από ειδικούς του κεντρικού μηχανισμού όπως ο Δραγασάκης, ο Μηλιός, ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος. Το γνωρίζω βέβαια πως στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπάρχουν πανελλαδικά 64 Νομαρχιακές Επιτροπές και δεν ξέρω πόσες τοπικές οργανώσεις αλλά η ανάγκη άμεσης και ζωντανής ενημέρωσης υπάρχει.
[ Στο κάτω – κάτω ας έρθει και ο Λαπαβίτσας ανοιχτοί δεν είμαστε; ]
Αν οι σύντροφοι μας πούνε πως έχουν πολλές δουλειές, τότε κι εμείς ας τους αντιτάξουμε πως είμαστε μια περιφερειακή οργάνωση του κόμματος και μας αξίζει έγκυρη, άμεση και ζωντανή ενημέρωση από «τα κεντρικά».

Παρ’ όλο που είναι ρητά διατυπωμένη η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πως το νόμισμα καθ’ αυτό δεν αποτελεί κεντρικό σημείο της πολιτικής του, παρατηρείται αναζωπύρωση της ανούσιας συζήτησης ευρώ ή δραχμή καθώς και η πολιτικά αχαρακτήριστη προτροπή από ορισμένους για έξοδο από την ΕΕ. Μπορεί η ύπαρξη διάφορων τάσεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ όπως η αριστερή πλατφόρμα κλπ εκτός από τον θεμιτό και χρησιμότατο αντιπολιτευτικό τους ρόλο να ενσαρκώνουν πολιτικά και ένα είδος γέφυρας με την υπόλοιπη αριστερά (που φυσικά έχει και αυτό την σημασία του), όμως η παράταση οποιασδήποτε ταλάντευσης του ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο πάνω σε τέτοια κομβικά ζητήματα θα είναι πολιτικά καταστροφική.

Η αναφορά στην εναλλακτική σύνοδο Alter Summit που θα γίνει στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά δεν μπορεί κανείς να μην σημειώσει πως στις 24 ιδρυτικές προσωπικότητες της κίνησης καθώς και στα 11 δίκτυα και ερευνητικά κέντρα δεν υπάρχει καμία Ελληνική συμμετοχή. Μόνο στους 76 τοπικούς οργανισμούς υπάρχει συμμετοχή από την κίνηση εναντίον της βίας κατά των γυναικών και από την κίνηση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Αυτά.

Οι αφορισμοί τύπου «χρειάζεται να εντείνουμε την πολιτική μας εξόρμηση» χρειάζονται πολύ δουλειά και ξεκαθάρισμα διότι την στιγμή αυτή είναι ομιχλώδεις, ασαφείς και αναποτελεσματικοί λαμβάνοντας τυπικό ψηφοσυλλεκτικό –και άρα ουδέτερο και επί της ουσίας αναποτελεσματικό- χαρακτήρα.

Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου από 15 έως και 30 Μαΐου αλλά και γενικότερα, έχω να προτείνω την ενεργοποίηση και το άνοιγμα προς τα μέλη του blog που λειτουργεί ήδη, την αξιοποίηση του forum ως πλατφόρμα συζήτησης καθώς και τη δημιουργία λογαριασμών με το ίδιο ακρωνύμιο (santasyriza) στο facebook και στο twitter. Αν δεν υπάρχει ή δεν ενδιαφέρεται κανείς άλλος, προτίθεμαι να αναλάβω την καθημερινή τους διαχείριση αφού καταλήξουμε σε ένα πρώτο -προσωρινό- μοντέλο λειτουργίας τους.

Θανάσης Κοντονάτσιος

grsail

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ημερομηνία εγγραφής : 15/04/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης