ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Το νέο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Πήγαινε κάτω

Το νέο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ Empty Το νέο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση από grsail Πεμ Αυγ 01, 2013 8:03 am

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
(Το τελικό κείμενο του Καταστατικού, όπως προέκυψε από το 1ο Συνέδριο)

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.
Υπερασπίζεται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας, ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, το ρατσισμό, την πατριαρχία και το φασισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση
Επιμένει στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε μια ριζικά αναμορφωμένη από τους λαούς της Ευρώπη, σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ειρηνικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμα. Νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων. Ο αγώνας για την ανατροπή της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας, για την αναστροφή της πορείας σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου, συνδέεται με την προοπτική του σοσιαλισμού, που αποτελεί το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.
Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσων. Απαιτεί τη δημοκρατία σε όλα τα κύτταρα της δημόσιας ζωής, όπου η συλλογικότητα αναδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή της έναντι της ατομικότητας και η αλληλεγγύη την ισχύ της έναντι του ανταγωνισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουν, με τα εκλεγμένα όργανά τους, την παραγωγή, κατευθύνοντάς την στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Γνωρίζουμε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι υπόθεση ενός πολιτικού φορέα, αλλά των εργαζόμενων τάξεων και της κοινωνικής συμμαχίας της μεγάλης πλειοψηφίας ενός λαού. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερωθεί η ίδια, αν δεν απελευθερώσει και την κοινωνία ολόκληρη. Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ενεργό συμμετοχή όλων στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές υποθέσεις και κατοχυρώνει την αντίστοιχη διάχυση της εξουσίας.
Οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύονται στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα του τέλους του 19ου αιώνα, με το άνοιγμα των οριζόντων των υποτελών τάξεων, στη βάση της μαρξικής σκέψης και των αρχών του 20ού από την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ και την ΕΔΑ, τη νεολαία Λαμπράκη, τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους μεταδικτατορικούς αγώνες των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και του Κοινωνικού Φόρουμ.
Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, στις ποικίλες εκλογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, και στο διεθνές κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Έτσι, αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας, νέες και νέοι, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και της διανόησης, συναντήθηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη μετάβαση προς το σοσιαλισμό του 21ουαιώνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και παρεμβαίνει παντού, μέσα στους θεσμούς αλλά και έξω από αυτούς, στους δρόμους και στα κινήματα των πλατειών, στις πόλεις και στα χωριά, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στους κοινωνικούς φορείς και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις πολιτιστικές δράσεις και στην πάλη των ιδεών, στη δημόσια σφαίρα και στο διαδίκτυο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κοινοβουλευτικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ παράλληλα επιδιώκει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού, μαζικού και ενωτικού κινήματος, ενός κινήματος αντίστασης και ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, ενός κινήματος γνήσιας και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης, ενός κινήματος εν τέλει πολιτικής ανατροπής.
Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας. Με κινητήριο μοχλό το διεθνιστικό πρόταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρώπης (διά του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να συμβάλει στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό και το διεθνές κεφάλαιο, στον έμπρακτο συντονισμό των αντίστοιχων αγώνων και στην ανάδειξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε βασικό παράγοντα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα αγώνα που αρνείται τη μοιρολατρία και τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής και απαντά πειστικά στο τι μπορούμε να κάνουμε κάθε στιγμή. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί πρώτα από όλα στο να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και να αναστραφεί η πορεία προς την κοινωνική διάλυση, είναι πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικονομική ανόρθωση και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας, είναι πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο προς το σοσιαλισμό.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όσους και όσες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελµατοβιοτέχνες, τη νέα γενιά που μπροστά της ανοίγεται το φάσμα της μετανάστευσης, τις γυναίκες που παλεύουν για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, όσους και όσες είναι άνεργοι, όσους και όσες ανήκουν στον ελληνισμό της διασποράς, όσους και όσες συμφωνούν κατ’ αρχήν με τα παραπάνω, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τους στόχους, τις θέσεις και τη φυσιογνωμία του, τους τρόπους δράσης και τη λειτουργία του, τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.
Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Άρθρο 1
Τίτλος – Έμβλημα – Έδρα του Κόμματος
1. Ο τίτλος του κόμματος είναι «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και συγκεκομμένα ΣΥΡΙΖΑ.
2. Έμβλημα του κόμματος είναι πεντάκτινο κίτρινο αστέρι πίσω από τρεις κυματίζουσες σημαίες χρώματος – κατά σειρά- κόκκινο, πράσινο και μωβ, που εδράζονται στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ.
3. Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα, αλλά ασκεί τη δραστηριότητά του σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και σε κάθε χώρα του εξωτερικού όπου ζουν και δραστηριοποιούνται Ελληνίδες και Έλληνες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Βασικές αρχές λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο 2
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως κόμμα των μελών του, τα οποία απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σέβεται και κατοχυρώνει τη διαφορετική άποψη.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος και πολυτασικός, πλουραλιστικός, ανοιχτός στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης στο χώρο της Αριστεράς. Είναι ταξικά αγκυρωμένος στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, με ρητές φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις. Σέβεται και θεωρεί πλούτο του διαφορετικές καταβολές σαν τις παραπάνω, αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης τάσεων και παρέχει έδαφος για να καλλιεργούνται απρόσκοπτα και να εκπροσωπούνται στις εσωτερικές του διαδικασίες όλες οι απόψεις, αποσκοπώντας όμως πάντοτε σε προωθητικές συνθέσεις.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας που επιθυμεί την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις. Συμμετέχει σε κάθε κοινωνική κίνηση, προβάλλει και επεξεργάζεται διαρκώς τις προτάσεις του, χωρίς να προσπαθεί να τις επιβάλει εκ των άνω. Είναι φορέας που, με σταθερό γνώμονα τις αξίες και τις χειραφετητικές ιδέες της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αυτοδιαμόρφωσης, ανάλογα με όσα κατακτά, μαθαίνει και συνειδητοποιεί.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεριμνά συστηματικά για τη θεωρητική κατανόηση του κοινωνικού και ιστορικού γίγνεσθαι και για τη θεωρητική μόρφωση των μελών του, αξιοποιώντας τα εργαλεία ανάλυσης της εξελισσόμενης μαρξικής θεωρίας.
6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα ανοιχτός στην κριτική της κοινωνίας απέναντί του και στη δική του αυτοκριτική, με την ικανότητα να αλλάζει όσα κάθε φορά δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τόσο στην άσκηση των δικαιωμάτων όσο και στην κατανομή των υποχρεώσεων την αμφισβήτηση των στερεότυπων ρόλων των φύλων, καθώς και την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες του κόμματος
8. Η δομή και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας για την οποία αγωνίζεται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο 3
Ορισμός μέλους
1. Μέλος μπορεί να είναι κάθε άνδρας και γυναίκα που έχει συμπληρώσει το 16o έτος, ζει στην Ελλάδα, αποδέχεται το καταστατικό, την ιδρυτική διακήρυξη και τους γενικούς πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Οι Έλληνες/ίδες της διασποράς μπορούν να συγκροτήσουν οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις χώρες διαμονής τους.
3. Όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν υποχρεωτικά σε μια από τις Οργανώσεις Μελών του.

Άρθρο 4
Εγγραφή μέλους
1. Η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ατομική και γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την Οργάνωση Μελών.
2. Η εγγραφή μέλους γίνεται αφού συζητηθεί και γίνει δεκτή η αίτηση στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Μελών με παρουσία του νέου μέλους.
3. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές και επιχειρηματολογημένες αντιρρήσεις, η Γενική Συνέλευση με απαρτία 50%+1 μπορεί να μην κάνει δεκτή την αίτηση ή να την παραπέμψει στη Νομαρχιακή Επιτροπή.
4. Η Νομαρχιακή Επιτροπή επιλαμβάνεται επίσης αν υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης ή αν υπάρχει ένσταση στην απόφαση της Συνέλευσης.
5. Αν το θέμα δεν επιλυθεί στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει αφού λάβει υπόψη της την αιτιολογημένη απόφαση της Οργάνωσης Μελών και του ενδιάμεσου οργάνου.
6. Για ειδικές περιπτώσεις εντάξεων (όπως είναι συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά στελέχη, βουλευτές κ.λπ. που προέρχονται από άλλους χώρους, το ζήτημα παραπέμπεται στην ΚΕ, η οποία αποφασίζει αφού λάβει υπόψη της την αιτιολογημένη άποψη των τοπικών συνελεύσεων.
7. Δύο μήνες πριν από όλες τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες οι οργανώσεις του κόμματος ενημερώνουν τις καταστάσεις εγγεγραμμένων μελών τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται και τις αποστέλλουν στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή.

Άρθρο 5
Δικαιώματα μέλους
Κάθε μέλος του κόμματος έχει δικαίωμα:
1. Να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής άποψης, των θέσεων, της στρατηγικής και της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Να μετέχει σε μια Οργάνωση Μελών και να παίρνει μέρος στις δραστηριότητές της. Μπορεί να παρακολουθεί με δικαίωμα λόγου τις συνεδριάσεις άλλων Οργανώσεων Μελών, έχει όμως δικαίωμα εκλέγειν, εκλέγεσθαι και ψήφου μόνο στην Οργάνωση Μελών στην οποία ανήκει.
3. Να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα όργανα και τα αντιπροσωπευτικά σώματα σε όλα τα επίπεδα του κόμματος, μόνο διά μέσου της οργάνωσης μελών στην οποία ανήκει.
4. Να απολαμβάνει πλήρη πληροφόρηση για τη δράση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος των Οργανώσεων Μελών του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του κόμματος.
5. Να εκφράζει δημόσια την προσωπική του άποψη σε περιπτώσεις που διαφωνεί, λέγοντας ταυτόχρονα τη συλλογική απόφαση.
6. Όσοι μειοψήφησαν, έχουν δικαίωμα να μη συμμετέχουν στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία διαφώνησαν, με δεδομένο ότι δεν υλοποιούν στην πράξη την άποψη που μειοψήφησε.
7. Να συμμετέχει μαζί με άλλα μέλη του κόμματος σε ανοιχτές ομάδες προβληματισμού και σε τάσεις που λειτουργούν δημόσια, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
8. Να παρεμβαίνει σε όλες τις διεργασίες, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες της βάσης γύρω από σημαντικά θέματα, όπως είναι η απαίτηση - το δικαίωμα να ζητήσει η βάση του κόμματος συνολικές διαβουλεύσεις-δημοψηφίσματα ή άλλες από το καταστατικό προβλεπόμενες διαδικασίες.
9. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ζουν στο εξωτερικό μπορούν επίσης να εντάσσονται παράλληλα σε αδελφά κόμματα και οργανώσεις της χώρας κατοικίας τους, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρθρο 6
Υποχρεώσεις μέλους
1. Να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του σε όλες τις διαδικασίες του κόμματος.
2. Να υποστηρίζει τις θέσεις του κόμματος.
3. Να εφαρμόζει την πολιτική γραμμή και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να τις διαδίδει.
4. Να συμμετέχει στα κινήματα αντίστασης, στις συνδικαλιστικές ή κοινωνικές οργανώσεις στο χώρο ευθύνης του.
5. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής του χώρου αναφοράς του, της Οργάνωσης Μελών που μετέχει ή των τμημάτων – επιτροπών ή σωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Να καταβάλλει τακτικά την οικονομική συνδρομή του.
7. Αν λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κόμματος, να υπερασπίζεται και να προωθεί τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος.

Άρθρο 7
Αναστολή, απώλεια ιδιότητας μέλους
Μπορεί να γίνει αναστολή της ιδιότητας του μέλος όταν αυτό δεν συμμετέχει, αναιτιολόγητα, στην ζωή του κόμματος ή/και δεν πληρώνει τις συνδρομές του για περισσότερο από ένα χρόνο (αν δεν είναι άνεργος ή άπορος). Στην περίπτωση αυτή καλείται και του ζητείται από τη συνέλευση ή τη συντονιστική επιτροπή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν είναι δυνατό προς όφελος της κοινής υπόθεσης, διατηρώντας σχέσεις που θα ορίσουν από κοινού τα δύο μέρη.
1. Αναστολή ιδιότητας μέλους του κόμματος έχουμε επίσης όταν:
• αποδέχεται δημόσιο αξίωμα, ενεργώντας σε αντίθεση με τις αποφάσεις του κόμματος
• συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς φορείς που αντιστρατεύονται τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ
• στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που έχει αποφασίσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές
3. Η αναστολή της ιδιότητας του μέλους επανεξετάζεται μετά από νέα αίτηση εγγραφής του ή με πρωτοβουλία της οργάνωσης, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από τη εν λόγω απόφαση και αφού έχουν εκλείψει οι λόγοι της αναστολής.
4. Ένα μέλος παύει να έχει την ιδιότητα του μέλους, όταν υποβάλλει ρητά παραίτηση - αποχώρησή του ή όταν εγγραφεί ή συμμετέχει σε άλλον πολιτικό φορέα ή σε ψηφοδέλτιο άλλου φορέα στις βουλευτικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκε το μέλος.
5. Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία 3/4 και αφού προηγουμένως το μέλος κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της Οργάνωσης Μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση από την ΚΕ, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Οι Οργανώσεις Μελών θεμέλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα των μελών συγκροτείται στη βάση του συλλογικού τρόπου άσκησης της πολιτικής από τα μέλη, τα όργανα και τις οργανώσεις του, αναπτύσσοντας οργανικούς δεσμούς με τις λαϊκές τάξεις και τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκφράσει και μετέχοντας στα κινήματα και τις συλλογικές οργανώσεις, με σεβασμό στην αυτονομία τους.

Άρθρο 8
Η Οργάνωση Μελών
1. Θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία είναι η Οργάνωση Μελών (ΟΜ).
2. Γενική κατεύθυνση του κόμματος είναι οι ΟΜ να συγκροτούνται σε συνελεύσεις με βάση τον φυσικό χώρο δράσης τους (χώρο κατοικίας ή χώρο εργασίας).Η Κεντρική Επιτροπή μπορεί επίσης κατ’ εξαίρεση να συγκροτεί αιτιολογημένα και άλλες ΟΜ.
3. Οι οργανώσεις μελών (ΟΜ) λειτουργούν ανοιχτά στην κοινωνία και μπολιάζονται, αλλά και μπολιάζουν, μέσω των ανοιχτών τους διαδικασιών όλο και περισσότερους ανθρώπους. Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και δημόσιες εκτός από τις φορές που ορίζονται διαφορετικά.Οι ΟΜ επιδιώκουν την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων.
4. Για την ίδρυση ΟΜ αποφασίζουν οι αρμόδιες Νομαρχιακές Επιτροπές. Αν δεν υπάρχουν συγκροτημένα ενδιάμεσα όργανα, για την ίδρυσή τους αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή.
5. Οργάνωση Μελών σε χώρο όπου δεν υπάρχει ήδη συγκροτείται με πρωτοβουλία των ίδιων των μελών (8 τουλάχιστον) και η ίδρυσή της αναγνωρίζεται από το ενδιάμεσο όργανο, και όπου δεν υφίσταται τέτοιο από την ΚΕ.
6. Οι ΟΜ αποτελούν το κόμμα στο χώρο τους. Προωθούν και εξειδικεύουν τις αποφάσεις του κόμματος και παίρνουν όλες τις αναγκαίες για την δράση τους αποφάσεις για το σύνολο των κεντρικών και τοπικών ζητημάτων στο χώρο αναφοράς τους, αναπτύσσονται και συντονίζονται με βάση την εξωστρεφή τους παρέμβαση.
7. Οι ΟΜ παροτρύνουν τα μέλη τους να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης, τις τοπικές κινήσεις, τους συλλόγους και κάθε συλλογικότητα που λειτουργεί δημοκρατικά στο χώρο αναφοράς τους.
8. Θεσμοθετούμε το θεσμό των ανοιχτών συνελεύσεων, όπου γίνεται δημόσιος απολογισμός, προγραμματισμός και κάλεσμα σε συμμετοχή. Οι οργανώσεις μελών διοργανώνουν με δημόσια εκστρατεία τουλάχιστον δύο ανοιχτές συνελεύσεις τον χρόνο.
9. Στο εσωτερικό των ΟΜ συγκροτούνται ομάδες δουλειάς σε θεματικό και γεωγραφικό επίπεδο (αν μιλάμε για τοπική οργάνωση) ή όποιες άλλες ομάδες εκτιμά η κάθε ΟΜ. Στην ανοιχτή συνέλευση οι ομάδες δουλειάς κάνουν επίσης απολογισμό, προγραμματισμό και κάλεσμα σε συμμετοχή. Οι ομάδες δουλειάς συντονίζονται οριζόντια με άλλες αντίστοιχες ομάδες τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά, με τη συνδρομή μελών της ΚΕ.
10. Αν ο αριθμός των μελών μιας ΟΜ υπερβαίνει τα 150 μέλη συνιστάται να σχεδιαστεί ο διαχωρισμός σε περισσότερες της μίας ΟΜ. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή.
11. Κάθε ΟΜ εκλέγει ή ορίζει με συναίνεση Συντονιστική Επιτροπή, στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των μελών της και του σεβασμού στην ιδιαίτερες απόψεις. Η Συντονιστική Επιτροπή εκλέγει συντονιστή/στρια και αναπληρωτή/τρια.
12. Η θητεία των οργάνων στις ΟΜ είναι ετήσια.
13. Οι ΟΜ συμμετέχουν ως σώμα στις συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος και εκλέγουν αντιπροσώπους για το συνέδριο και για κάθε άλλο σώμα αντιπροσώπων.
14. Οι συνελεύσεις συγκαλούνται τακτικά μια φορά κάθε μήνα και έκτακτα με απόφαση της συντονιστικής Επιτροπής ή όταν το ζητήσει το 20% των μελών. Αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα λαμβάνονται από συνελεύσεις που έχουν απαρτία 50%+1 των μελών της ΟΜ.
15. Αν σε έναν καλλικρατικό δήμο υπάρχουν πάνω από μία οργανώσεις μελών, οφείλουν να συνεργάζονται και να συντονίζουν τη δράση τους για τα κοινά τους θέματα.
Άρθρο 9
Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη συνεχή και μόνιμη επαφή, διάλογο και συνεργασία του με όσους και όσες στηρίζουν τις θέσεις και τις δραστηριότητές του, τους οποίους ενθαρρύνει να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες και τη δράση των οργανώσεών του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάθε ΟΜ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες.
2. Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να προσκαλούνται στις συνελεύσεις των οργανώσεών του, να πληροφορούνται για τη δραστηριότητά τους και να εκφράζουν την άποψή τους, ενώ επίσης μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές ομάδες μελετών, καθώς και στα τμήματα του κόμματος, εφ’ όσον προσκληθούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ι. Η δομή του κόμματος
Άρθρο 10
Ο ΣΥΡΙΖΑ δομείται σε τρία επίπεδα: Οργάνωση Μελών, Νομαρχιακή Οργάνωση και συνέδριο του κόμματος.
1. Σε πρώτο επίπεδο συγκροτείται και λειτουργεί η Οργάνωση Μελών, που εκλέγει τη Συντονιστική Επιτροπή της.
2. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτείται συνδιάσκεψη αντιπροσώπων από τις οργανώσεις μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή.
3. Σε πανελλαδικό επίπεδο συγκαλείται το τακτικό συνέδριο του κόμματος, που εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή.
4. Η οργανωτική δομή στις μεγάλες πόλεις ή νομαρχιακές περιοχές (Αθήνα-Πειραιάς - Θεσσαλονίκη) και στα νησιά, και ειδικότερα η συγκρότηση δευτεροβάθμιων οργάνων, αντιμετωπίζεται συγκεκριμένα από την ΚΕ.
5. Η οργανωτική δομή σε αυτό το μεταβατικό διάστημα συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναδιαμορφωθεί από την ΚΕ με αυξημένη πλειοψηφία 70%.

ΙΙ. ΟΡΓΑΝΑ του ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο 11
Νομαρχιακή Επιτροπή
1. Κάθε 2 χρόνια, από συνδιάσκεψη εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Μελών κάθε νομού εκλέγεται Νομαρχιακή Επιτροπή. Η Νομαρχιακή Επιτροπή εκλέγει Συντονιστικό Όργανο, συντονιστή/στρια και αναπληρωτή συντονιστή/στρια.
2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ευθύνεται για την υλοποίηση των αποφάσεων της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, παρακολουθεί, βοηθάει και συντονίζει τη δράση των ΟΜ του νομού. Επιδιώκει τη συγκρότηση νέων ΟΜ και εξειδικεύει τις αποφάσεις της ΚΕ στο χώρο της. Συνέρχεται σε τακτά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά στους 2 μήνες) με ευθύνη του Συντονιστικού της ή όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της.
3. Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής από τις συνεδριάσεις και τις λειτουργίες της για 6 μήνες θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή.

Άρθρο 12
Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή
1. Σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ), στην οποία μετέχουν:
• Δύο μέλη που εκλέγονται από κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση της περιφέρειας, κατά τη Συνδιάσκεψη στην οποία εκλέγεται και η Νομαρχιακή Επιτροπή
• Οι Συντονιστές/τριες των Νομαρχιακών Επιτροπών της περιφέρειας
• Τα μέλη της ΚΕ που ανήκουν σε οργανώσεις της οικείας περιφέρειας
• Οι βουλευτές των νομών της περιφέρειας
• Οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ στην οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
2. Η ΠΣΕ έχει συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο και οι αρμοδιότητές της είναι :
• Η παρακολούθηση των θεμάτων περιφερειακής πολιτικής
• Ο συντονισμός της δράσης των Νομαρχιακών Επιτροπών που ανήκουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια, γύρω από τα θέματα αυτά
• Η κατάρτιση του περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο κατατίθεται στις επιμέρους Νομαρχιακές Οργανώσεις προς έγκριση
• Η υποστήριξη της δράσης της περιφερειακής παράταξης και των αιρετών στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην περιοχή
• Η διατύπωση γνώμης προς την ΚΕ σχετικά με την εκλογική τακτική του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές στην περιοχή
Για την καλύτερη προετοιμασία η ΠΣΕ μπορεί να διοργανώνει θεματικά συνέδρια στο επίπεδο της περιφέρειας.
3. Η ΠΣΕ συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή όποτε παραστεί ανάγκη, κατόπιν πρότασης οποιουδήποτε από τα μέλη της. Οι συνεδριάσεις της πραγματοποιούνται περιοδικά σε όλους τους νομούς της περιφέρειας και οι αποφάσεις της εντάσσονται στη θεματολογία των συνεδριάσεων της ΚΕ. Στις συνεδριάσεις της ΠΣΕ, ανάλογα με τη θεματολογία, μπορούν να προσκαλούνται και άλλα μέλη ή φίλοι του κόμματος, καθώς και ειδικοί επιστήμονες για τα θέματα της Περιφέρειας ή στελέχη τοπικών οικολογικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών.
4. Κατά την πρώτη συνεδρίασή της μετά τη σύγκλησή της, η ΠΣΕ εκλέγει ή ορίζει με συναίνεση ένα από τα μέλη της ως συντονιστή/τρια.

Άρθρο 13
Κεντρική Επιτροπή
1. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος. Όλες οι αποφάσεις της ΚΕ συζητούνται στις ΟΜ και τα συμπεράσματα τίθενται υπόψη της ΚΕ.
2. Ο/Η Γραμματέας έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής και των τμημάτων της.
3. Η Πολιτική Γραμματεία, ως εκτελεστικό όργανο της Κεντρικής Επιτροπής, έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των αποφάσεών της, αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα μεταξύ των συνόδων της Κεντρικής Επιτροπής και εισηγείται σ’ αυτήν. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να εκλέγονται στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι 2 συνεχόμενες θητείες και μετά από μια διακοπή μπορούν να επανεκλέγονται με τον ίδιο τρόπο για άλλες 2.
4. Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τους συνέδρους για το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει από τα μέλη της την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ.
5. Με απόφασή της Κεντρικής Επιτροπής συγκροτούνται τα τμήματα και οι επιτροπές της.
6. Η Κεντρική Επιτροπή σε συνεργασία με το Οργανωτικό Γραφείο και τα Τμήματα οφείλει να οργανώνει ομοιοεπαγγελματικά και ομοεπιστημονικά θεματικά δίκτυα μελών και ανένταχτων υποστηρικτών, καθώς και ομάδες δουλειάς για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, την ενίσχυση των Τμημάτων του και των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων στις οποίες μετέχουν τα μέλη του και την παρέμβασή του σε επιστημονικούς φορείς και επιμελητήρια.
7. Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της.
8. Στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για σοβαρά πολιτικά ζητήματα παίρνουν μέρος με δικαίωμα λόγου οι Συντονιστές/στριες των Νομαρχιακών Επιτροπών.
9. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα, συμμετέχουν ενεργά στις ΟΜ όπου ανήκουν και αναλαμβάνουν ευθύνες στο πλαίσιο των αποφάσεών της.
10. Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Κεντρικής Επιτροπής για 6 μήνες από τις συνεδριάσεις και τις λειτουργίες της θεωρείται παραίτηση από την ιδιότητα αυτή.
11. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανανεώνονται από συνέδριο σε συνέδριο τουλάχιστον κατά 30%.
12. Η Κεντρική Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της στο τέλος της θητείας της, ο οποίος συζητείται προσυνεδριακά στις ΟΜ.
13. Πριν την Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζουν με ανοιχτές διαδικασίες Τμήματα ή ομάδες Τμημάτων για συναφή αντικείμενα, ομοιοεπαγγελματικά δίκτυα μελών και ομάδες δουλειάς με βάση και την συγκυρία και πάντα σε συνεννόηση με το οργανωτικό γραφείο. Σκοπός αυτών των συνεδριάσεων, πέρα από την παρουσίαση του απολογισμού και του προγραμματισμού τους, είναι η συνδρομή στη διαμόρφωση των εισηγήσεων και τελικά των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.
14. Τα τμήματα ή ομάδες συναφών Τμημάτων φροντίζουν σε συνεργασία με το γραμματέα της ΚΕ να προετοιμάζουν θεματικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
15. Για όλα τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συζητιούνται και λαμβάνονται αποφάσεις από τα μέλη του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή, με εισηγήσεις της, τα θέτει στις ΟΜ, οι οποίες τα συζητούν στις συνελεύσεις τους και αποφασίζουν με ψηφοφορία.

ΙΙΙ. ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο 14
Τακτικό συνέδριο
1. Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επόμενο συνέδριο.
2. Το τακτικό συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
3. Το τακτικό συνέδριο αποφασίζει το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος
4. Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
5. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Άρθρο 15
Έκτακτο συνέδριο
1. Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
2. Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.
3. Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Άρθρο 16
Διαρκές συνέδριο
1. Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων συγκαλείται το διαρκές συνέδριο από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου. Η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.
2. Τη σύγκληση διαρκούς συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του.

Άρθρο 17
Δημοψηφίσματα
1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητηθεί από το 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των μελών σε αυτά.
Όροι διενέργειας
1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση των μελών επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
2. Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
3. Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή πουορίζεται από την ΚΕ. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
4. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει συζήτηση στις ΟΜ μετά από επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα.

Άρθρο 18
Διαβούλευση μελών
1. Υπάρχουν θέματα για τα οποία παρ’ όλη τη δυνατότητα απόφασης από την ΚΕ ή την πολιτική διεύθυνση του κόμματος είναι απαραίτητη μια ευρύτερη διαβούλευση και στάθμιση της άποψης των μελών του κόμματος.
2. Η διαβούλευση είναι η οργανωμένη συζήτηση μιας εισήγησης ή εναλλακτικών κειμένων της ΚΕ ή της Πολιτικής Γραμματείας επί σημαντικού θέματος, κατά την οποία ζητείται η γνώμη των συνελεύσεων του κόμματος.
3. Η διαβούλευση οργανώνεται από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και διεξάγεται σε συγκεκριμένο σύντομο χρονοδιάγραμμα (15 ημερών) εντός του οποίου συγκαλούνται συνελεύσεις των ΟΜ.
4. Η επαρκής ενημέρωση των μελών με ισότιμη πρόσβαση επί όλων των κατατεθειμένων απόψεων για τα προς συζήτηση θέματα, η συζήτηση και η οργανωμένη καταγραφή των απόψεων των μελών στις συνελεύσεις αποτελούν προϋπόθεση της διαβούλευσης.
5. Η διαδικασία της διαβούλευσης οργανώνεται με πρωτοβουλία των κομματικών οργάνων ή αν το ζητήσουν ΟΜ που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του.
6. Τις τελικές αποφάσεις επί των συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων παίρνουν τα κομματικά όργανα, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των μελών.

Άρθρο 19
Ε. Νομαρχιακή συνδιάσκεψη
1. Συγκροτείται από αντιπροσώπους των ΟΜ του νομού κάθε 2 χρόνια, αποφασίζει για την πολιτική στο νομό και εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή.
2. Οι αντιπρόσωποι της τελευταίας νομαρχιακής συνδιάσκεψης μπορούν να συγκληθούν κατά την διάρκεια των 2 χρόνων, για να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής ή αν το ζητήσει το 1/4 των ΟΜ του νομού ή απευθείας το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.

Άρθρο 20
Τμήματα και Επιτροπές
1. Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συγκροτούνται Τμήματα για τη θεματική επεξεργασία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ως βοηθητικές επιτροπές της ΚΕ. Συγκροτούνται με δημόσιο κάλεσμα, σε συνέλευση όπου και αναδεικνύεται η Γραμματεία του Τμήματος και ο συντονιστής/στρια. Επίσης είναι δυνατόν, με απόφαση της ΚΕ ή της ΠΓ, να συγκροτούνται Επιτροπές για την επεξεργασία συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων.
2. Κάθε μέλος της ΚΕ μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο Γραμματεία Τμήματος. Ο συντονιστής της Γραμματείας μπορεί και να μην είναι μέλος της ΚΕ.
3. Οι επεξεργασίες των Τμημάτων και των Επιτροπών καθίστανται πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έγκρισή τους από την ΚΕ, ή από την ΠΓ, αν υπάρχει ανάγκη άμεσης τοποθέτησης του κόμματος.
4. Η Κεντρική Επιτροπή έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό των Τμημάτων, καθώς και το συντονισμό των Τμημάτων με τις αντίστοιχες κλαδικές οργανώσεις, τα αντίστοιχα δευτεροβάθμια όργανα και τα οποιοπαγγελματικά και ομοιοεπιστημονικά δίκτυα του κόμματος και τις Επιτροπές Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν προκύπτουν θέματα κοινής επεξεργασίας, συγκαλούνται σε σύσκεψη οι υπεύθυνοι των Τμημάτων.
5. Τα Τμήματα λειτουργούν στη βάση ενιαίου κανονισμού και η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της Κεντρικής Επιτροπής.
6. Θεματικές Επιτροπές συγκροτούνται επίσης σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο.
7. Στα Τμήματα μπορούν να συμμετέχουν μετά από πρόσκληση του τμήματος για το ειδικό αντικείμενο ή θέμα και μη μέλη του κόμματος που απασχολούνται με συναφές αντικείμενο, έχουν γνώσεις ή ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που απασχολούν το Τμήμα. Αυτοί/ες δεν πρέπει να είναι μέλη άλλου κόμματος και δεν μπορούν να αναλάβουν τη θέση του Συντονιστή του Τμήματος ή να συμμετέχουν στη Γραμματεία του.
8. Κάθε τμήμα (ή ομάδες τμημάτων) οφείλει, σε συνεννόηση με την ΠΓ, να προετοιμάζει θεματική συνεδρίαση της ΚΕ για ζητήματα της αρμοδιότητάς του τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Άρθρο 21
Τάσεις
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολιτικά και οργανωτικά ενιαίο. Δεν αποτελεί άθροισμα ιδιαίτερων πολιτικών ομάδων. Στο πλαίσιό του αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών. Τα μέλη του κόμματος έχουν τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να προβάλλουν συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις τους μέσα στο κόμμα αλλά και δημόσια. Για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων της τάσης ισχύει ό,τι και για τις προσωπικές απόψεις των μελών του κόμματος. Η δημοσιοποίηση πρέπει να διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος.
2. Οι τάσεις δεν είναι μόνιμο σχήμα, δεν νοούνται ως μικρογραφία κόμματος με κάθετη οργανωτική δομή και διοικητικά όργανα και πολύ περισσότερο με δική τους πειθαρχία. Οι τάσεις διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων (συνολικών ή επιμέρους) που δημοσιοποιούνται σε κείμενο, καθιστώντας τες διακριτό ιδεολογικό/πολιτικό ρεύμα. Τα κείμενα-πλατφόρμες των τάσεων δημοσιεύονται στα έντυπα και ηλεκτ

grsail

Αριθμός μηνυμάτων : 34
Ημερομηνία εγγραφής : 15/04/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης